Ríbezľový rok v Pukanci

Pre pestovanie ríbezle čiernej sme sa rozhodli v roku 2013, pretože sme chceli zachovať tradíciu pestovania ríbezlí v Pukanci. Za čias ovocinárskeho majetku tu boli vysadené desiatky hektárov čiernych ríbezlí. Ríbezle sa v tom čase predávali do mraziarní na Slovensku. Zmenila sa doba, začalo sa dovážať lacné ovocie zo zahraničia, prípadne mraziarne prestali fungovať a zanikol odbytový kanál pre produkciu čiernych ríbezlí.  Túžili sme pokračovať v tradícii ovocinárstva v Pukanci, ale na nových základoch, ktoré sú v súlade s prírodou.  Pozbierali sme odvahu a vedomosti a v roku 2014 sme s podporou fondov EÚ vysadili rozsiahlu plantáž ríbezlí, ktorú nájdete pri ceste z Pukanca smerom na Bohunice.


Začiatky boli ťažké, ale zároveň boli pre nás veľkou výzvou. Jednou z výziev, ktorá nás v BIO sade čakala bola jednoducho povedané burina. Potrebovali sme ju v blízkosti kríkov ríbezlí obmedziť, aby im nebránila v raste a dozrievaní bobúľ. Burina sa v konvenčnom poľnohospodárstve likviduje použitím chemických postrekov, ktoré sú účinné, ale majú negatívne pôsobenie na samotnú plodinu. V ekologickom poľnohospodárstve sú takéto prípravky zakázané. Jediné riešenie, ktoré prichádzalo do úvahy bola mechanická likvidácia. Kúpili sme výkyvnú sekciu s rotavátorom používanú za iných okolností vo vinohradoch. Má však svoje opodstatnenie aj na ríbezľovej plantáži, pretože zabezpečuje skyprenie pôdy, prísun živín a vlahy počas rastu a dozrievania plodov. Medziradie ošetrujeme kosením podľa potreby. A tu vznikol skvelý priestor, kde sme si k ríbezliam vytvorili blízky vzťah. Viete ako? Stačí stráviť denne aspoň štyri hodiny v BIO sade na traktore. Je jedno či si muž, alebo žena, chodili sme pracovať obaja. Prvý krát to bolo náročné - po šichte sa nám celé telo chveje, lebo traktor veru nie je limuzína. Priznáme sa, že kým sme sa naučili správne rotavátorovať okolie sadeníc, došlo aj k ujme na strojovom vybavení, kedy sme zlomili nôž na podrezávanie buriny.

 

„Jeden z najkrajších okamihov je, keď na malotraktore okopávate dlhosiahle rady ríbezlí a okolo Vás lietajú včielky a čmeliačiky, ktoré robia svoju nenahraditeľnú prácu. „

 

 Mechanizovaný zber je najlepšia forma, ako rýchlo a v dokonalej kvalite nazbierať veľké množstvo správne dozretých ríbezlí. Pracujeme na kombajne, ktorý má už takmer 30 rokov. Postupne investujeme do jeho obnovy kúpou nových súčiastok.  Občas nás počas zberu zaskočí aj porucha, avšak vďaka šikovným chlapom, ktorý dokážu opravovať historické stroje, nakoniec všetko dobre dopadne. Lisovanie ovocnej šťavy mám naplánované výlučne nasledujúci deň po ukončení zberu. Ovocie tak zostáva čerstvé plné svojej typickej chute a vône. Aj preto prírodná šťava, ktorú Vám ponúkame javí znaky čerstvého ovocia. Lisovanie prebieha každým rokom na kvalifikovanej výrobnej linke v Muštárni Jabloňov nad Turňou.  Ríbezľová šťava sa listuje za studena a následne šetrne pasterizuje. Je bez konzervantov a neobsahuje ani cukor. Chutí akoby ste jedli priamo odtrhnuté ríbezle z kríku.