Ako som už spomínala minulý rok, moje pestovanie v ekologickom poľnohospodárstve pokračuje aj v roku 2019 a blíži sa do finále, nakoľko v tomto roku som v poslednom roku konverzie pre ríbezľu čiernu. Pretože v roku 2020 po splnení všetkých podmienok konverzie získa ríbezľa čierna štatút BIO.
Ako sme pestovali v tomto roku? Rok 2019 začal tradične na jar okopávkou radov ríbezlí, aby sa zabránilo ich zaburineniu. Okopávanie ríbezlí je mojou obľúbenou prácou v našom sade, a preto sa premieta aj do loga výrobkov Farmárkin sen. Okopávanie robím na malotraktore prostredníctvom výkyvnej sekcie, ktorá sa za iných okolností používa vo vinohradoch. Má však svoje opodstatnenie aj na ríbezľovej plantáži, pretože zabezpečuje skyprenie pôdy, prísun živín a vlahy počas rastu a dozrievania plodov. Medziradie sa ošetruje kosením. Počas vegetácie zvyknem aplikovať prípravok morskej riasy, ktorý poskytuje výživu a má protistresový účinok pre rastliny.
Mechanizovaný zber je najlepšia forma, ako rýchlo a v dokonalej kvalite nazbierať veľké množstvo správne dozretých ríbezlí. Ručný zber na danej výmere nepripadá do úvahy. Úroda bola v roku 2019 skvelá. Boli to náročné dni, nakoľko nielen pozbierať, ale aj celé dni prenášať a sťahovať 10 kg bedne po stovkách kusoch bolo naozaj veľa. Avšak jasná vízia a radosť z kvalitnej úrody ma ťahali vpred. Mali sme aj komplikácie počas zberu, kedy sa nám kombajn štyri krát pokazil. Našťastie mám pri sebe šikovného kombajnistu, ktorého síce porucha zaskočila, ale nakoniec všetko opravil. Kedže mechanizovaný zber je pre nás kľúčový, už tento rok sme obnovili časť kombajnu nákupom striasacích kolies priamo od výrobcu zo zahraničia. Dovolím si podotknúť, že išlo o nemalé investície do obnovy kombajnu. Sú však nevyhnutné.
Lisovanie ovocnej šťavy mám naplánované výlučne nasledujúci deň po ukončení zberu. Považujem to za veľmi dôležité, pretože ovocie zostáva čerstvé plné svojej typickej chute a vône. Aj preto prírodná šťava, ktorú Vám ponúkam javí znaky čerstvého ovocia. Lisovanie prebieha každým rokom na kvalifikovanej výrobnej linke. Ríbezľová šťava sa listuje za studena a následne pasterizuje. Potom okoštujeme jej chuť priamo v lisovni a priamo na mieste sa rozhodneme podľa chuti aké balenie zvolíme. Prvý dúšok bol pre nás veľkým prekvapením. Šťava bola voňavá, prekvapivo hustá a mala dokonale vyváženú ovocnú chuť. Bola presne ako ovocie, ktoré som počas zberu chutnala. Iba zmenilo svoju konzistenciu z pevného na kvapalné skupenstvo. Uvidíte sami ako Vám bude šťava chutiť.
© 2020
Agrovera s.r.o.
Čierne Blato 53
Pukanec
Slovensko