Rozmýšľala som, či Ti opísať každoročné pestovanie. Veď sad je ten istý, agrotechnické práce sa opakujú. Či Ti vôbec prinesiem niečo zaujímavé? V tejto súvislosti ma napadla jedna myšlienka. Práve tým, že Ti každý rok ukážem ako pestujeme a vyrábame, zaručím Ti, že budeš mať istý pôvod a zloženie produktu, ktorý ti prinášam. A to je momentálne pre mňa veľmi dôležité. Tak poďme na to, aký bol rok 2019?
Rok 2019 som začala s administratívou ekologického poľnohospodárstva. Keďže som minulý rok nestihla zaregistrovať výrobu potravín, tento rok som tak urobila ihneď začiatkom roka, aby som sa na jar už mohla naplno venovať prácam v bio sadoch. Všetko prebehlo čo sa týka schvaľovania výroby potravín plynule a už som sa nevedela dočkať ďalšej zdravej ovocnej šťavy. Aj tento rok sme mali pochybnosti, či nám ľudovo nazývanú jarabinu čiernu nezjedia vtáci. Starostlivo sme plánovali termín zberu a súčasne oslovovali brigádnikov na ručný zber.

Aby bola ovocná šťava dokonale čerstvá, jej lisovanie máme naplánované výlučne nasledujúci deň po ukončení zberu. Považujem to za veľmi dôležité, pretože ovocie zostáva čerstvé plné svojej typickej chute a vône. Aj preto prírodná šťava, ktorú Vám ponúkam javí znaky čerstvého ovocia. V lisovni sme sa tento rok ocitli už druhý krát, nakoľko sme ako prvú pred mesiacom lisovali ríbezľu čiernu. Výrobná linka bola pripravená, a my sme sa očakávaním pozerali ako sa bio arónia lisuje. Opäť ma ovládla zvedavosť, aká bude... Taká istá ako minulý rok? Alebo iná? Neuveríte, ale tohtoročná čerstvá bio arónia ešte pred pasterizáciou voňala ako čerešne :-) Nechápem tomu, ale cítila som vôňu čerešní :-) Tak vidíte, každý rok je iný a prináša nové prekvapenia a výzvy.