Aróniové príbehy 2018

BIO aróniu čiernoplodu pestujeme v Pukanci už z čias ovocinárskeho majetku. Po mojom vstupe do ekologického poľnohospodárstva som požiadala o ekologický štatút, ktorý mi bol po celkovej kontrole pridelený. A tak od roku 2018 pestujem certifkovanú BIO aróniu čiernoplodú.

Prvá úroda BIO arónie bola naozaj štedrá. Plody boli šťavnaté, veľké a krásne zdravé. Presne také, ako im sama príroda nadelila, pretože v sade bio arónie nepoužívame žiadne hnojenie. Sad ošetrujeme prestrihávaním kríkov a kosením medziradia.

Zber arónie je náročný, preto lebo je nutné ju zbierať ručne. A tak sme si pripravili bedničky, vedierka, opasky a išli sme na to. V polovici leta sa uskutočnil ručný zber prvej certifikovanej bio arónie. Po vydaní certifikátu som sa na ňu pozerala inak, bola pre mňa veľmi vzácna, úplne čistá a bez chémie. Bola to prvá veľká akcia v ekologickom poľnohospodárstve a keď si na to spomeniem, doteraz si pamätám ten pocit. Ako som počas celého zberu rozmýšľala nad tým, ako bude šťava z bio arónie chutiť.


Bobule som postupne spoznávala a ochutnávala. Neskôr som už podľa vzhľadu vedela posúdiť chuť tej správnej bobule. Niektoré boli obrovské, iné trochu vysušené. Lietali nad nami vtáci, ktorí si na arónii doposiaľ pochutnávali. Bol to rok, kedy sme prvý krát navštívili kvalifikovanú výrobnú linku. Poviem Vám, keď som videla ako pláva arónia v drese výrobnej linky, bola to silná emócia a potešenie, že sme to dotiahli tak ďaleko. Ten pocit tiež nikdy nezabudnem. Celý proces výroby sme pozorovali a žasli nad úžasnou technológiou, ktorá dokázala vyrobiť kvalitný produkt. Z krásnych šťavnatých bobúľ zostali suché výlisky.

Mladá farmárka narazila na problém s byrokraciou pri registrácii výroby. Lehoty na vybavenie ako iste poznáte sú 30 dňové. Sú nemenné nech sa deje čo sa deje. Arónia nám dozrela skôr než som naplánovala jej spracovanie. Tu som toho roku 2018 narazila na problém. Ako nováčik v ekologickej poľnohospodárskej výrobe som nemala skúsenosti a nenaplánovala som si činnosti dopredu. Teraz už viem, ako postupovať, bohužiaľ sa človek často učí na vlastných chybách.  Problém bol v tom, že som nemala zaregistrovanú výrobu potravín a preto som vyrobila šťavu z BIO arónie, ktorú som nemohla označiť ako BIO výrobok.  Nuž aj také sú začiatky :-) to bol rok 2018.